Moto GP – Ett mästerskap för den motorcykel intresserade

MotoGP är en grand pix där du tävlar med motorcykel. I början av MotoGPs historia var det motorcyklar med fyrtaktsmotor dominerande men tvåtaktsmotorn kom sedan kort efter och tog över. 1990 tog man också bort 80cc-klassen och sidovagn klassen och hade bara kvar 125cc, 250cc och 500cc.

Att byta mellan fyrtakt eller tvåtakt har alltid varit en debatt. Reglerna ändrades 2002 och man fick nu välja mellan att använda en fyrtaktare med 990cc eller en tvåtaktare på 500cc och 2007 bestod den högre klassen endast av 800cc motorer och fick bara använda sig av fyrtaktsteknik.

Regler kring motorcykeln

Men det finns också regler och restriktioner gällande vikt och storlek på vad motorcykeln som deltar får ha. Motorcykeln måste i nutid ha en fyrtaktsmotor. Den måste ha högst fyra cylindrar. Den maximala motorstorleken är 1000cc och minimum vikten är 150 kg för 800-kubikarna och 157 kg för 1000-kubikarna.

Mästerskapet

Eftersom mästerskapet är en stor och lång tävling (17 helger över hela världen). Räknas varje tävling hur mycket poäng den tävlande får beroende på vilken plats man har hamnat på. Den som har mest poäng i slutet av alla tävlingar vinner hela mästerskapet. Förutom att delta är det också populärt att åka och titta som åskådare. Ta en titt online för att köpa biljetter.